Vyhledej
Městské muzeum Dvůr Králové nad Labem > Co se děje > výstavy

Výstava k významnému výročí města bude prodloužena do konce února 2021

Příběh jednoho města zatím probíhá online

Redakce / 25.11.2020, Dvůr Králové nad Labem
V pátek 18. září 2020 se v areálu Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem konala vernisáž výstavy Příběh jednoho města k výročí 750 let od první písemné zmínky o našem městě. Součástí akce byl i křest důležité historické knihy. Bohužel výstava je nyní zavřená, ale ve videoreportáži vám ji připomeneme. Zároveň máme dobrou zprávu: pokud to epidemiologická situace dovolí, návštěvníci budou moci výstavu do konce února 2021 zhlédnout osobně.
Výstava Příběh jednoho města ve výstavním sále budovy Špýcharu městského muzea zahájila zářijové oslavy připomínající 750 let od první písemné zmínky o Dvoře Králové nad Labem. Návštěvníci se tu prostřednictvím artefaktů i moderní techniky seznámí s dějinami města od první písemné zmínky v roce 1270 až po současnost. Během vernisáže výstavy byla v pátek 18. září také slavnostně pokřtěna kniha Pokus o stručné dějiny Dvora Králové od Carla Josepha von Bienenberga v českém překladu prof. Ignáce Antonína Hrdiny. 

Vzácné listiny návštěvníci uvidí později


V rámci výstavy, která měla  trvat do 22. listopadu 2020, měli mít návštěvníci během vybraných sobotních termínů také výjimečnou příležitost prohlédnout si i nejstarší listiny související se Dvorem Králové nad Labem. Bohužel tyto plánované akce byly zrušeny z důvodu vládních nařízení omezující setkávání lidí v době šíření koronaviru. Aktuálně se pracuje s výstavou Příběh jednoho města v online formátu, kdy městské muzeum pravidelně zveřejňuje na svém facebookovém profilu exponáty z této výstavy a připomíná tak 750 let od první zmínky o Dvoře Králové n. L. dostupnými možnostmi. 

Prodloužení výstavy a další akce

Jak portálu Kralovedvorsko.cz sdělila zastupující ředitelka městského muzea Jana Humlová, výstava bude prodloužena až do února 2021. Vzácné historické listiny budou s největší pravděpodobností vystavené v nových termínech opět až po Novém roce. "Bohužel není nyní ani možné realizovat tradiční vánoční dílnu a také plánovanou interaktivní výstavu LEGO, kterou jsme chtěli zpříjemnit dětem vánoční období a kterou musíme odložit na příští rok," dodala Humlová. 

Pokud to situace dovolí, bude však otevřená expozice vánočních ozdob, kde je možnost si vánoční ozdoby prohlédnout i zakoupit. Dárečky bude možné pořizovat a dokonce vyrábět také v expozici textilního tisku na nábřeží J. Wolkera. Ke koupi tam budou modrotiskové maličkosti, jako prostírání, panenky, chňapky apod. Zájemci si mohou vlastnoručně potisknout buď přinesené textilie nebo se tam dají koupit lněné tašky a pytlíčky různých velikostí a ty potom ozdobit.


Připomeňme si tedy zatím alespoň na videu tuto výjimečnou výstavu.




Kateřina Sekyrková

Související články
Výstava online. Podívejte se na sbírky muzea na stránkách našeho portálu
Prapor naděje (exponát Městského muzea ve Dvoře Králové n. L.)
Bedřich Söllner - nejen významný kronikář města Dvůr Králové
Vánoční hra čeká na malé návštěvníky v městském muzeu. Odměnou bude ozdobička
Městské muzeum ve Dvoře Králové po více než 4 měsících otevírá. Prodloužilo výstavu Příběhy jednoho města
Všichni zaměstnanci Městského muzea Dvůr Králové nad Labem vás zvou na výstavy i stálé expozice. Podívejte se na video
Vaše komentáře

Přečteno 535x